Google wil wind vangen met futuristische windmolens

Binnenkort vieren we bij Luminus de installatie van onze 100ste windmolen in België. Als het van Google afhangt, zal de 200ste er misschien helemaal anders uitzien. Het zoekbedrijf experimenteert volop met ‘Energy kites’, windturbines die vliegen en zo meer energie opwekken.

Het Makani-testproject van Google ziet eruit als een enorme drone met miniwindturbines op de vleugels. Het toestel is zo’n 25 meter breed, heeft acht propellers en kan tot 450 meter hoog vliegen. Op die hoogte levert wind exponentieel veel meer energie op door de hogere windsnelheid. Een dubbele windsnelheid levert bijvoorbeeld al acht keer meer energie op.

Schermafbeelding 2015-12-07 om 14.02.40

De kite van Google wekt energie op in de lucht maar is met een kabel verbonden aan een grondstation. De opgewekte energie wordt via die geleide draad naar het grondstation afgeleid. De kites vliegen volgens een eenvoudig patroon rondjes en zijn door de vaste kabelverbinding veiliger dan gewone drones.

Toekomst is groen

Op basis van huidige testprojecten rekenden ingenieurs uit dat het ooit mogelijk moet zijn om met “vliegende windturbines” tot tien kilometer hoog te gaan. Tien windturbines op die hoogte zouden meteen een volledige kerncentrale kunnen vervangen. Er zit dus nog veel toekomst in groene- en windenergie. Daarom blijven we ook bij Luminus dagelijks investeren in innovatieve en groene energieoplossingen.

Meer info / copyright foto’s http://www.google.com/makani