Slim licht, groen licht

De komende jaren wordt er in Vlaanderen werk gemaakt van slimme verkeerslichten.

Die lichten passen zich automatisch aan in functie van de reële verkeerssituatie, en maken het verkeer vlotter en veiliger. Het is de doelstelling van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts om elk jaar 350 kruispunten een update te geven.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je voor een rood licht staat, terwijl in de andere richting niemand te bespeuren is? Dat komt omdat verkeerslichten momenteel werken via een vast tijdsinterval.

Zo verlies je kostbare tijd, ook als bedrijf. Denk maar aan vrachtwagens die samengeteld zo heel wat tijd stilstaan, werknemers die in een onnodige file verzeild raken, pakjes die met vertraging geleverd worden … Bovendien zorgen stilstaande en telkens opnieuw vertrekkende voertuigen ook voor een grotere milieu-impact.

Nieuwe, intelligente verkeerslichten kunnen dit verhelpen. Dankzij het gebruik van camera’s en meetlussen in het wegdek zullen verkeerslichten zelf prioriteiten kunnen bepalen. Bovendien kunnen de verkeerslichten ook op elkaar afgestemd worden, zodat je lange trajecten vlot doorloopt. Van ons krijgt het initiatief alvast groen licht.