Groene stroom dankzij plastic gras op je dak

De innovatiemolen blijft draaien. Chinese en Amerikaanse onderzoekers hebben recent een nieuwe bron van energie ontwikkeld: ze zijn erin geslaagd een dakbedekking te creëren met plastic gras dat stroom opwekt.

In China en Atlanta bundelden wetenschappers de krachten om een nieuw energiesysteem te dokteren. Zij ontwierpen een dakbedekking uit flexibele plastic strips. Net al gras zijn deze strips licht genoeg om in beweging gezet te worden door de wind.

Aan de ene kant van de strip bevinden zich nanodraden, aan de andere kant een halfgeleider. Door de kracht van de wind komen de nanodraden in contact met een halfgeleider waardoor er wrijving ontstaat. Daardoor wekken de strips energie op.

Nog een weg af te leggen

De technologie is echter nog niet klaar om morgen in huis te halen. Wanneer je stroom voor een volledig gezin zou willen voorzien, moet je momenteel nog rekenen op een dak van 300m2. Om optimaal gebruik te maken van het plastic gras zou je windsnelheden van bijna 100 km per uur moeten halen. Om de technologie te optimaliseren, kijken de onderzoekers nu naar een combinatie / integratie met zonnepanelen.

Opvolger van groendaken

Energie door plastic gras is dus misschien nog toekomstmuziek, maar groendaken zijn zeker een goed alternatief. Deze hebben zowel op ecologisch, economisch als esthetisch vlak heel wat  voordelen, waaronder bijvoorbeeld een veel betere warmte- en geluidsisolatie.

Een mooi voorbeeld hiervan is het groendak van de Corda Campus in Hasselt, de business community die Luminus steunt en waar ook twee customer services centres van Luminus gehuisvest zijn. Het hellende groendak werd vorig jaar zelfs bekroond tot Groendak van het Jaar, een jaarlijkse wereldwijde verkiezing.  Een innovatieve aanpak, die bovendien ook zelf opnieuw voor innovaties zorgt: zo werd er een speciale grasmaaier ontwikkeld die de grote hellingshoek van het dak aankan!

 

Bron foto’s: http://ecoworks.be