Internet of things, dubbeltje op zijn kant?

De verwarming wat lager zetten met je tablet, je favoriete tv-programma nog snel opnemen als je op café zit, de koffiezet starten met de smartphone … het kan vandaag allemaal. Elk uur worden er gemiddeld 455.000 nieuwe apparaten aangesloten op het internet.  

The Internet of things: alledaagse voorwerpen die zijn verbonden met het internet en gegevens kunnen uitwisselen met elkaar en met gebruikers. Het is al lang geen toekomstmuziek meer. Als je doorheen de dag de “verbonden” items zou tellen, ben je aan het einde van de dag ongetwijfeld verbaasd over de totale som.

Nog maar net gestart

Ondanks de grote aanwezigheid en mogelijkheden, zitten we volgens experts nog maar aan het tipje van de ijsberg.

Een onderzoek van mobilefuture.org stelt dat een gemiddelde woning tegen 2022 bijna 500 slimme / verbonden toestellen zal tellen.

Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging van huizen, producten die opgebruikt zijn en meteen aan de supermarkt doorgeven om een een nieuw exemplaar klaar te zetten … De mogelijkheden variëren van absurd tot geniaal. Ook op professioneel gebied zijn er heel wat mogelijkheden: van energiemonitoring tot stockbeheer en efficiënte planning.

Energie besparen

Een van de grootste troeven van deze evolutie is de mogelijkheid tot een zuiniger energieverbruik. Een optimaal gebruik van de verwarming, lampen die zich automatisch aanpassen aan de lichthoeveelheid in huis, efficiënte straatverlichting … Vooral voor bedrijven kan monitoring en het bijsturen van het elektriciteitsverbruik snel een enorme besparing betekenen. Het verzamelen van al die data kan bovendien tot nieuwe innovaties en processen leiden.

Keerzijde

Tegenover al die mogelijkheden staan echter ook enkele bedenkingen. Zo zal er nog heel wat geïnvesteerd moeten worden in de netwerken en de mobiele technologie.

Daarnaast kan je door zelf efficiënter en aandachtiger om te springen met je energieverbruik ook heel wat besparen, zonder apps of connected devices. Bovendien bevatten al die nieuwe toestellen heel wat onderdelen die moeilijk te recycleren zijn, en zullen er heel wat bestaande, nog werkende apparaten vervangen moeten worden.

En dan is er nog de kwestie van vertrouwen: sluit jij met een gerust hart de deuren van het kantoor met je smartphone? Of draai je liever eigenhandig de sleutel om?