Zo lees je een energielabel

Als je een nieuw elektrisch apparaat aankoopt, kan je op jaarbasis heel wat euro’s besparen met een energiezuinig toestel. Om de keuze makkelijk te maken, hebben de meeste grote toestellen verplicht een energielabel. Maar wat betekent zo’n label juist?

Het energielabel is van toepassing in alle Europese lidstaten en geeft je een uniform en duidelijk beeld van de energiescore van het toestel. Om de energie-efficiëntie aan te duiden zijn alle apparaten opgedeeld in verschillende klassen, gaande van A+++ tot G (afhankelijk van toestelcategorie).

De toestellen zelf worden opgedeeld in 10 verschillende categorieën:

Label

Merk op dat er voor computers geen specifiek label is. Hoe je een energiezuinige computer kiest, lees je hier.

Klassen

Binnen elke categorie vind je de verschillende klassen, van A+++, zeer energiezuinig, tot G zeer energieverspillend.Schermafbeelding 2016-05-24 om 14.04.39

Het label ziet er in elk Europees land hetzelfde uit, en is makkelijk te interpreteren dankzij de iconen. Deze info moet je er zeker altijd op terugvinden:

  • De leverancier of het merk
  • Het jaarlijkse energieverbruik in kWh
  • De energieklasse

Als je in je bedrijf meerdere van deze toestellen gebruikt, kan de keuze voor een energiezuinige versie al snel een merkbaar verschil in de elektriciteitsfactuur betekenen. Een iets hogere aankoopprijs kan je dus mogelijk snel compenseren door een lager energieverbruik, zeker op grote(re) schaal. Bovendien lever je ook nog een krachtige inspanning voor het milieu.

Extra tips om energie te besparen vind je hier!