5x groene energie uit onverwachte hoek

Zonne-energie, windenergie en waterkracht zijn inmiddels niet meer weg te denken op vlak van groene energie. Maar als we in de toekomst echt 100% groen willen gaan, zullen er nog meer (creatieve) oplossingen nodig zijn. Wij verzamelden alvast vijf niet voor de hand liggende energiebronnen die het misschien ooit tot standaard zullen schoppen.

1. Suiker als brandstof

De batterij zoals we die vandaag kennen bevat zware metalen zoals kwik, lood, zink enz. Het ontginnen van deze metalen is vaak een moeilijk proces, en ze nadien recycleren zorgt voor nog meer hinder. Een groep onderzoekers van de Virginia Tech-universiteit (VS) probeert daarom die zware metalen te vervangen door … suiker! Dat leverde al een prototype op van een energiecel die glucose kan omzetten in energie, zoals dat ook in de natuur gebeurt door bv. planten. Het resultaat: een batterij die meer energie oplevert, biologisch afbreekbaar is, en navulbaar.

2. Zonne-energie uit de ruimte

Zonnepanelen op aarde zijn niet meer weg te denken, maar misschien vinden we er binnenkort ook heel wat terug in de ruimte. Onze atmosfeer filtert namelijk heel wat zonnestraling, waardoor een deel van de energie verloren gaat. Grote satellieten met zonnepanelen zouden de straling “zuiverder” kunnen omzetten naar energie. Bovendien zijn er in de ruimte geen wolken en regen, en moet er geen rekening gehouden worden met dag en nacht. De opgewekte elektriciteit zou vervolgens naar aarde kunnen gestraald worden via een straalverbinding. Toekomst of sciencefiction? Technisch gezien is het zeker mogelijk!

3. Lichaamswarmte

Een voor de hand liggende, gratis en efficiënte energiebron: is lichaamswarmte de oplossing? Zo ontstond in Londen het idee om de lichaamswarmte die “rondzwerft” in de metrostations en -tunnels op te vangen en hiermee huizen en kantoren te verwarmen. Ook in Stockholm en Parijs wordt gewerkt rond dergelijke ideeën.

4. Trillingen

Een feestje bouwen en zo de natuur helpen, het is mogelijk! Een Nederlands bedrijf specialiseert zich in een “Sustainable Energy Floor” die trillingen omzet in energie. Zo werden in een Rotterdamse discotheek de danstrillingen gebruikt om de belichting in de club aan te drijven. Ook het Amerikaanse leger experimenteert met deze technologie. De energie opgewekt door stappen zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om draagbare toestellen op te laden.

5. Koffiegruis als biodiesel

Koffiegruis kan tot wel 20% olie bevatten en heeft een grote stabiliteit tijdens oxidatie. Die twee eigenschappen maken gebruikte koffie ideaal om om te zetten in biodiesel. Onderzoek aan de universiteit van Nevada-Reno (VS) toont aan dat, mocht alle koffiegruis ter wereld omgezet kunnen worden in brandstof, dit maar liefst 11 miljoen liter biodiesel zou opleveren. Een tankstation met koffiebar, de perfecte wisselwerking?

>> Ook plastic gras kan een oplossing zijn!