Nieuwe Belgische technologie ontzout zeewater én wekt tegelijk energie op

Wist je dat er van elke liter water op aarde slechts twee druppels drinkbaar zijn? Het overgrote deel van water is namelijk bevroren of te zout voor consumptie. Met de alsmaar stijgende wereldbevolking valt een drinkwatertekort dus niet uit te sluiten. Daarom ontwikkelde de Gentse bio-ingenieur Marjolein Vanoppen een nieuwe, innovatieve technologie om zeewater te ontzouten.

Zeewater ontzouten is momenteel geen eenvoudig proces. Om 1000 liter zout water om te zetten in drinkbaar water heb je vandaag evenveel energie nodig als een gemiddelde Belg dagelijks verbruikt. Een nieuwe, innovatieve methode is dus geen overbodige luxe.

Membraan

Zout uit zeewater filteren gebeurt meestal via een membraan – een selectieve scheidingswand – dat water doorlaat en zout tegenhoudt. Om het water door het membraan te stuwen en te filteren is echter energie nodig. Hoe zouter het water, hoe meer energie het filteren vereist.

Zoet-zout

De nieuwe methode van de Universiteit Gent pakt het anders aan, en voegt zout en zoet water samen alvorens te starten met het filteren. Als zout water en zoet water samen komen, wil het zout zich namelijk van nature uit naar het zoet water verplaatsen. Die beweging wekt energie op, vergelijkbaar met de stroom van een waterval. Het voordeel van deze technologie is dat er bovendien niet enkel energie wordt opgewekt, maar dat er ook minder energie nodig is doordat het zeewater in combinatie met zoet water minder zout bevat.

Toekomst

De technologie is nog niet klaar om op grote schaal toegepast te worden, maar de ontdekking maakt de productie van drinkwater op termijn wel veel duurzamer en goedkoper! En wie weet wordt het zelfs een nieuwe bron van groene energie?