De Belgische Energie- en Milieuprijs, in samenwerking met Luminus: terugblik op de uitreikingsceremonie van de trofeeën 2017

Donderdag 8 juni vond de uitreikingsceremonie plaats van de trofeeën van de 12e editie van de Belgische Energie- en Milieuprijs. Als sleutelfiguur in het onderzoek naar duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van energie en milieu, nam Luminus de hoofdrol op zich als belangrijkste partner van het evenement. Hieronder een korte terugblik op de avond.

Ondersteuning bij hernieuwbare energie

Sinds enkele jaren zetten wij ons in voor het onderzoek naar innovatieve oplossingen op maat voor een beter beheer van de energiekosten van ondernemingen en particulieren en voor een duurzame toekomst voor onze planeet.

Daarom hebben we er bewust voor gekozen om de Belgische Energie- en Milieuprijs te steunen, die innovatieve initiatieven op het gebied van duurzaamheid bekroont.

Verloop van de ceremonie

De avond startte om 18.30 u met een welkomstdrink. Vanaf 19.00 u werden de 9 trofeeën uitgereikt door de jury, voorgezeten door Professor Marc De Clercq van de UGent. De 9 categorieën en bijhorende prijzen zijn de volgende:

  • Circular Economy Award
  • Sustainable Mobility Award
  • Sustainable Energy Award
  • Sustainable Education Award
  • Sustainable Building Award
  • Luminus Premium Award
  • Special Jury Award
  • Premium Media Partner Award
  • International Polar Foundation Award

Klik hier voor de verschillende categorieën die tijdens de ceremonie in de prijzen vielen

De ceremonie werd opgeluisterd door de aanwezigheid van Alain Hubert, die zelf de International Polar Foundation Award overhandigde, de minister voor Leefmilieu en Energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, mevrouw Céline Fremault, en de heer Jean-Pascal van Ypersele, professor klimatologie en milieuwetenschappen aan de UCL.

Daarnaast waren er talrijke invloedrijke figuren aanwezig uit de politieke, wetenschappelijke en economische wereld en het verenigingsleven.

De grote winnaars

Circular Economy Award

De Circular Economy Award, die voorbeeldige en vernieuwende initiatieven beloont die kunnen leiden tot significante veranderingen met betrekking tot de overgang naar productiemethodes en circulaire consumptie, werd toegekend aan het bedrijf PermaFungi. Deze Brusselse onderneming ontwikkelde een project rond stedelijke landbouw en circulaire economie dat onze steden weerbaarder moet maken.

Sustainable Mobility Award

Deze prijs, die innovatieve projecten beloont op het gebied van producten, diensten, nieuwe businessmodellen en de realisatie van verschillende ideeën betreffende mobiliteit, werd toegekend aan Brussels by water. Dit project rond multifunctioneel openbaar vervoer biedt rondvaarten aan in de zone van het ‘Zennekanaal’ tussen Brussel, Schaarbeek, Neder-Over-Heembeek en Vilvoorde.

Sustainable Energy Award

Deze energieprijs beloont innovatie op het vlak van nieuwe technologieën, producten, diensten, nieuwe businessmodellen en de uitvoering van projecten betreffende hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. De winnaar is Ecluse (Doel), die hernieuwbare energie creëerde voor de chemische sector in de haven van het Waasland.

Sustainable Education Award

De Sustainable Education Award beloont de bewustmaking, verspreiding van informatie, onderwijs en acties met betrekking tot duurzame ontwikkeling. Hij werd toegekend aan Eneco (Waver) voor zijn pedagogisch initiatief rond de bewustmaking van kinderen van het 5e en 6e leerjaar op het gebied van ecologie, energietransitie en hernieuwbare energie in het algemeen, met windenergie in het bijzonder.

Sustainable Building Award

Deze energieprijs benadrukt het belang van de inspanningen van eigenaren, architecten en ondernemers om hun privéwoningen, kantoren en commercieel vastgoed duurzamer te maken. De twee winnaars, met een ex aequo, zijn Philippe Samyn and Partners, architects & engineers + BEAI (Brussel) die een gebouw van helder glas optrokken met zo goed als geen energieverbruik, en het Atelier d’Architecture Galand (Vorst), dat een milieuverantwoordelijke jeugdherberg met sociale roeping in hartje Brussel renoveerde.

Bijzondere prijzen

  • De International Polar Foundation Award, uitgereikt door The International Polar Foundation, werd overhandigd aan KREATIVA (Morlanwelz) voor zijn project ‘Samen groeien voor een sociale dimensie van ontwikkeling’.
  • De Special Jury Award, die de ‘favoriet’ van de jury aanduidt, werd overhandigd aan twee winnaars die ex aequo eindigden: Level IT (Angleur) voor het project ‘De Schenkingbeurs – Samen voedselschenkingen vergemakkelijken’, en Beeodiversity (Brussel) voor zijn globale, innovatieve en wetenschappelijke aanpak, waarbij alle betrokken partijen (instellingen, particulieren, landbouwers, wetenschappers, imkers, instellingen) worden samengebracht en geïnformeerd.
  • Voor de Premium Media Partner Award viel Atenor (Terhulpen) in de prijzen voor zijn Wilfried Martens Gebouw, een ware marktreferentie op het gebied van duurzaamheid, met een innovatief energieconcept en vooral een gedurfde geothermische installatie.

Coca-Cola European Partners Belgium, winnaar van de Luminus Prijs

De Luminus Prijs werd toegekend aan het bedrijf Coca-Cola European Partners Belgium, waarvan we vooral de visie rond duurzame energie op lange termijn toejuichen. De bottelfabriek in Chaudfontaine maakt gebruik van alle beschikbare middelen uit haar omgeving. Op die manier recupereert ze tijdens het bottelen de warmte van het mineraalwater om haar gebouwen te verwarmen.

Dankzij de zonnepanelen en hydraulische turbine die op de site geïnstalleerd zijn, kan het bedrijf voldoen aan 12% van zijn elektriciteitsbehoeften. De onderneming bestudeert tevens de mogelijkheden om een windmolenpark te installeren. Daarnaast investeert ze in lokale projecten rond infiltratie en sanering.

Begeleiding naar een duurzame toekomst

Vandaag kan niemand nog de ecologische en energiekwesties negeren waarmee onze maatschappij dagelijks wordt geconfronteerd. We zijn er allemaal bij betrokken en hebben elk op ons eigen niveau de mogelijkheid om onze toekomst groener te maken. Als onderneming speelt u een sleutelrol met betrekking tot energiebesparing, duurzaamheid en technologische innovatie.

Luminus wil u daarbij graag begeleiden, door oplossingen op maat aan te reiken zodat u energie kunt besparen, beheren en veiligstellen. Ontdek onze diensten of neem contact op via ons contactformulier.