Vijf maatregelen voor een lager energieverbruik op kantoor

Onder het motto “30 dagen, 30 daden” publiceerden we in juni op LinkedIn elke dag een tip om uw energieverbruik op het werk te verlagen. Het gaat om eenvoudige maatregelen die weinig moeite kosten, maar echt een verschil kunnen maken voor uw energiefactuur.

Inspanningen voor een duurzame toekomst

Luminus verdedigt de waarden rond duurzame energie. Als energiepartner gaan we de strijd aan tegen de klimaatopwarming en ijveren we voor het behoud van de biodiversiteit.

De campagne “30 dagen, 30 daden” ligt in dezelfde lijn en nodigt u uit om samen met ons een inspanning te leveren door enkele tips aan te reiken om op kantoor uw ecologische voetafdruk en elektriciteitsfactuur te verlagen.

1. De stekker uit het stopcontact zodra de computer is opgeladen

Door verstrooidheid of luiheid laten we de stekker van de computer vaak in het stopcontact zitten wanneer de computer al volledig opgeladen is. Dat verbruikt niet alleen onnodige energie, het verkort ook de levensduur van de batterij.

Bovendien wordt aangeraden om de computer na de werkdag volledig uit te zetten als hij ’s nachts niet moet draaien. Zo haalt u het maximum uit de autonomie van uw computer voordat hij weer opgeladen moet worden. Een computer in slaapstand verbruikt immers nog steeds energie, hoewel in mindere mate.

2. De thermostaat een graadje lager

Door de thermostaat van de verwarming een graadje lager te zetten, bespaart u brandstof zonder dat verschil echt te voelen. ’s Avonds kunt u de temperatuur nog wat lager zetten, maar niet te veel. Als het te hard afkoelt, is er de volgende dag meer energie nodig om de ruimtes opnieuw te verwarmen.

3. Gesloten deuren in verwarmde ruimtes

De trend van de “open space” bevordert de interactie op de werkvloer, maar is niet optimaal voor het energieverbruik. Vermijd warmteverliezen en zorg ervoor dat de deuren altijd goed gesloten zijn, zowel de buitendeur als de deuren van de verschillende vergaderzalen, vooral in de winter.

Dit is extra belangrijk in loodsen of ruimtes waar de temperatuur de hele tijd constant moet blijven.

4. Zo weinig mogelijk papieren documenten

Het printen of kopiëren van een document verbruikt veel elektriciteit. Bovendien zijn ook de inktpatronen en het onderhoud van de apparaten niet goedkoop. Tot slot doet u met een systematische voorkeur voor digitale documenten niet alleen de planeet een plezier, u beperkt er ook het papierverbruik mee.

5. Natuurlijke verluchting boven airconditioning

Vanaf de eerste zonnige dagen stijgt de temperatuur op kantoor en kan de warmte soms ondraaglijk worden. Het is dan verleidelijk om snel de airconditioning aan te zetten. Dat is een zeer energieverslindende optie, vooral bij een hittegolf.

Zet dus beter aan het begin van de werkdag de ramen open om te profiteren van de frisse ochtendlucht en sluit de zonneblinden om te voorkomen dat het warm wordt binnen.

Ontdek de 30 tips van de campagne.

Wil u de energiekosten verlagen voor uw bedrijf?

Zelfstandige of kmo? Neem via e-mail contact met ons op via kmo@luminus.be.

Grote onderneming of overheidsinstelling? Neem voor meer informatie contact op met uw Key Account Manager of stuur ons een e-mail op btb@luminus.be.